Iedereen kent wel iemand die fotografeert de dag van vandaag. Nu koop je al gemakkelijk jezelf een toestel en kan je zo jezelf 'fotograaf' noemen. In deze blog ga ik hier wat op in.

Digitale wereld

Vandaag leven we in een digitale wereld. Alles via pc, laptop, tablet of gsm... Ook heb je hierop dan foto's nodig voor websites, blogs, reviews,... maar vooral sociaal media. Ja, tuurlijk! Sociaal media... De bron waar duizenden gebruikers over hun leven schrijven, foto's en filmpjes delen en sommigen zelfs smeken om likes van anderen.
Waarom haal ik dit naar boven? Wel, omdat dit ontstaan is, er ook nu veel meer digitale beelden worden gemaakt, veelal door, fotografen!

Waarom begin je met fotograferen?

Waarom begin je zelf te fotograferen? Is het omdat je iemand dit ziet doen en denk je dan: "kan ik ook wel hoor!". Of omdat je al altijd, als kind zot was van al die mooie plaatjes die je overal ziet op posters, flyers, kalenders,.. en zo veel meer?
Waarom je eraan begint moet het vooral zijn omdat je het met plezier wilt doen.
Jaloezie op een ander, zal je vaak nooit echt blijven fotograferen, omdat het te veel werk en moeite is. Het is namelijk ook een levensstijl die je aangaat en niet zomaar een hobby, je ziet het overal, je bent er constant mee bezig.
Wie echt gepassioneerd raakt door fotografie, zal dan ook altijd met een toestel lopen en zal alles op de foto beginnen zetten. Deze personen, die echt gepassioneerd zijn, zullen ook vaak langer blijven fotograferen en sommigen zullen het niet tot een hobby houden.

Het is namelijk ook een levensstijl die je aangaat en niet zomaar een hobby, je ziet het overal, je bent er constant mee bezig.

Het geheime ingrediënt

Soms zal je denken, "Wat doet die toch om zo'n foto's te maken?".
Velen zullen hierop reageren, "Dat is omdat ze die dure toestellen hebben". Mijn reactie hierop: "HAHAHAHA neen, echt niet..."
Je toestel zal wel iets doen, maar wat je écht nodig hebt is je eigen inzicht in de fotografie. En dan niet zomaar het algemene begrip 'fotografie' maar die specifieke tak die je wilt uitoefenen.
Ik heb als dierenfotograaf echt geen idee of inzicht over artistiek productfotografie of zelfs simpel mensen fotograferen. Ik krijg soms de kriebels als ik er nu nog maar aan denk om personen, alleen, op de foto moet zetten. Ik wijs je dan liever door naar collega's die zich daar in gespecialiseerd hebben. Zij zijn dan daar dagelijks of wekelijks mee bezig en weten wat ze doen. Ook voor producten of andere items die 'niet leven' zijn voor mij vaak oersaai, ik heb daar meestal geen plezier in.
Het 2de ingrediënt waar ik kan op komen, is dan ervaring. Sta zelf open voor het leren en ontdenkken van nieuwe dingen, technieken, leer van anderen en probeer zelf zo veel mogelijk uit. Elke professioneel heeft ook zijn portie 'amateur' gehad.

Photoshoppers

Ook een belangrijk element, de nabewerking die men nu kan uitvoeren op een foto. Sommige fotografen gaan er heel ver in, anderen willen het zo natuurlijk mogelijk houden en van nog anderen doen het zo dat het wel helemaal echt lijkt na het uren sleutelen.
Voor mij, het verschil tussen photoshoppers en 'pure' fotografen, is heel klein geworden.
Want wanneer wordt het teveel?
Wanneer lijkt het nog echt?
Wanneer hoef je eigenlijk niet die 20 lagen op die foto te leggen?
Allemaal vragen om eens bij na te denken. Photoshop is een enorm belangrijk element geworden voor alle fotografen in de hele wereld. Ook voor mij. Ik kan ook niet zonder. Al probeer ik mij soms ook te beperken in wat ik aanpas aan een foto, want dat beetje meer, is soms ook dat beetje teveel of soms net dat beetje extra 'wow' effect. Hoe je het doet maakt zelfs helemaal niet uit, wat het resultaat is, is het belangrijktst. Samen met wat je zelf van je resultaat vindt en niet enkel anderen laat beoordelen wat je wel of niet kan doen. Ik blijf er wel bij, bewerken is nu een deel van fotografie, als het nu Lightroom of Photoshop is, er komen maar weinig fotografen bekent die eigenlijk bijna helemaal niets of zeer weinig bewerken aan hun foto's.
Om zo'n moment als deze denk ik dan dat ze wel RAW-bestanden hebben uitgevonden met een reden, om zoveel mogelijkheden te kunnen doen met een foto, digitaal bestand.

Elke professioneel heeft ook zijn portie 'amateur' gehad.

Veel fotografen, of toch niet?

Er zijn nu toch wel al heel wat fotografen, of toch niet? Vele fotografen hebben nu hun eigen, verschillend kenmerk, stijl ontwikkeld waardoor elk uniek wordt. Er zijn enorm veel hobby-fotografen, maar zoek je echt enkele die er professioneel mee bezig zijn? Moet je soms wat verder moeten zoeken. Puur omdat fotografie duur is en vele mensen dit niet willen betalen. Daardoor kunnen vele fotografen niet in hoofdberoep uitoefenen en heb je veel fotografen in bijberoep als alternatief. Toch betaalt het materiaal, investeringen die een fotograaf moet doen zichzelf niet zomaar terug.
Waarom "of toch niet?". Omdat velen hobbymatig uitoefenen, niet met klanten willen werken of geen tak doen waar je op aanvraag van klanten werkt (denk dan aan Urbex of landschapsfotografie, die verkopen nadien foto's).

Meer klanten?

Doordat alles digitaal geworden is en ook vaak betaalbaarder voor de meesten doordat er meer fotografen in bijberoep werken, zijn er nu ook wel meer mensen die betere foto's willen ipv die kliekjes die ze zelf nemen. Wat dus ook komt dat er een breder publiek ontstaat voor de fotografie. Hierdoor is het gemakkelijker om mensen te vinden die je willen betalen voor je diensten. Toch is iets heel belangrijk, de prijs voor de kwaliteit. (zie blog 'Prijzen van de fotograaf')

Er zijn veel eenmaalige klanten, klanten die eens een fotoshoot willen om hun kostbare dier (in mijn geval) op de foto te zetten zodat ze dit lieve dier altijd kunnen blijven herinneren. Deze klanten hechten vaak veel aan dat ene speciale plaatje. Ze betalen met plezier dat beetje extra voor dat unieke plaatje.

Ook heb je de terugkerende klanten, of beter, de klanten die graag goede foto's hebben. Deze klanten kunnen een vaste klant worden van je of bij verschillende fotografen rondvragen om te komen. Zij hechten ook veel waarde aan foto's maar zullen het niet bij 1 reportage laten. Ze geven wel graag iets uit maar ook niet té veel. Ze beseffen ook wel dat het heel wat moeite kost om alles gedaan te krijgen.

Dan heb je de hebberige klanten, de klanten die met 5 wow foto's niet genoeg hebben, ze willen er wel 50 en dat nog eens zo goedkoop mogelijk. Ze kunnen er ook vaak niet zo veel aan uitgeven omdat ze meerdere keren per jaar een reportage willen.

Meer over klanten zal je binnenkort kunnen zien in een nieuwe blog.