Hoe bereid je je voor op een shoot met je paard?
Hier help ik jullie wat op weg om goed voorbereid te zijn!

Je paard

Om te beginnen moet het paard netjes gepoetst en eventueel gewassen zijn. De manen en staart proper doorkamt, hoefjes proper opgeblonken, de oogjes uitgekuist, de neus proper maken, de oren bij knippen en evnt lokje manen knippen aan het halster.
Dit zijn puntjes die een foto een 'extra' kan geven als dit in orde is.
Is je paard nerveus, word niet graag wassen of die oortjes knippen? Vraag even hulp aan iemand op stal om hem/haar af te leiden met snoepjes en te belonen op het juiste moment.

Dotten of vlechten kan enorm mooi zijn, maar past niet bij elk paard, bij elke shoot.
Om de vacht dat tikkeltje meer te laten blinken kan je deze sprayen met glansspray en vervolgens met een doekje of washandje over gaan. Om de hoeven netjes te krijgen neem je best een (schuur)spons en een emmer water.
Voor onderhoud en het gemakkelijk netjes te houden kunnen ook witte sokjes aan de benen geschorden worden. Meer info over hoe je wilt invlechten? Kijk dan zeker even dit Filmje!

Bijvoorbeeld, een paard met een smalle hals en mooie lange manen: laat ze los en lang! Als je bij dit paard gaat dotten, dan komt die smalle hals naar voor in plaats van de mooie lange manen.
Bijvoorbeeld, Een paard met een mooie, gespierde nek en korte manen: hier kan dotten heel mooi zijn, deze kunnen de gespierde nek nóg meer naar voor brengen. Ook in een thema 'wedstrijd' mag het dotten niet ontbreken. Bij een niet in wedstrijdthema laat je ze beter netjes los, zo zie jij je paard toch immers zoals hij/zij is.

DON'T: Witte hoeven met zwart vast vet invetten, de witte hoeven komen toch tevoorschijn waanneer je door gras of zand hebt gelopen!

TIPS: Je kunt je paard zijn snoet en ogen proper maken met de toiletdoekjes van de ACTION, de hoeven invetten met maisolie en gebruik glansspray over het lichaam, ga er dan met een washandje over = blinken! Ook vliegenspray gebruiken zodat het paard rustig blijft is een aanrader. Gebruik talkpoeder op witte plaatsen bij je paard waar je het niet goed meer wit krijgt.

Thema?

Een thema kan altijd iets leuks geven aan een shoot. Wil je je werk hiervan maken? Denk dan na wat precies een leuke maar vooral nuttige bijdrage kan leveren tijdens de shoot.
Ideetjes: Bloemetjes, haarspeldjes in het paard zijn manen, jezelf een mooi kleedje aandoen en je haar krullen of stijlen, bloemetje in je eigen haar, naargelang thema kan je je paard iets aan zijn hoofd doen (bv horens, harnas,...).
Een thema hoeft daarom niet extreem voorzien te zijn.
Thema's van films/ series of sprookjes kunnen ook heel leuk zijn.

Hoe kom je aan leuke snufjes? Wel, lang leve internet en je eigen creativiteit! Bloemenspeldjes kan je gemakkelijk maken door bv bloemetjes te kopen en op een speld te plakken. Horens (diademe) of harnas (gebruik van een oornetje) uit papier-marché die je nadien geschilderd hebt. Er zijn talloze manieren om iets te maken en niet altijd moeilijk!
Ook vele juwelenwinkeltjes hebben voor een klein prijsje leuke bloemenspelden.

Ook doe ik kledijverhuur om leuke kledij aan te bieden zonder dat jij er een moet kopen.
Hiervan kan je momenteel meer informatie vinden op mijn Facebook-pagina onder het album kledijverhuur.

Dotten of vlechten kan enorm mooi zijn, maar past niet bij elk paard, bij elke shoot.

Materiaal

De meesten hebben toch wel iets nodig om hun paard te leiden. Hoofdstel, halstertje, touwtje,... Deze moeten er dan ook netjes uitzien. Het is voor ons beide niet aangenaam om een halster vol met modder op de foto te hebben. Van kleur: zo neutraal mogelijk tenzij het in een bepaald thema past.
Ook bij het rijden: hoofdstel, zadel, getten, bandages, zadeldoek, zweep,... zorg dat ook hier je een propere set hebt.
Bij het aandoen van een hoofdstel: laat die teugels aan het hoofdstel hangen. Je kan er gebruik van maken om je paard te leiden en zonder kan een raar, soms onnatuurlijk effect geven. Zeker bij stang en trens is dit een echte "Don't". Enkel voor portretfoto's van het hoofd kan dit mooi zijn.
Doe geen zadel of getten/bandages aan bij portretten naast het paard. Ook losloopfoto's is het mooist zo natuurlijk mogelijk; volledig vrij!

Voor jezelf:
Als je niet in thema werkt, hou het basic, nettjes, casual. bv, een nette rijbroek/spijkerbroek/short met een bloes of polo. Zorg ook dat je schoensel net is!
Bij rijden, niet in thema (casual), rij dan met uw helm. Een fotoshoot is voor sommigen speciaal, maar veiligheid is zo belangrijk.
Als je in thema werkt, zorg dat je niet alleen je paard opmaakt maar ook voor jezelf kijkt. Een mooi kleed en een speldje kan het af maken maar overdijf niet te hard! Té veel 'prulletjes' kunnen je van het onderwerp afleiden. Daarom hou ik het graag simpel, vaak is het: 'less is more'. Een totaalpakket thema kan dan weer het net af maken, bv, een ridder met zijn paard; deze heeft nu eenmaal veel nodig om het compleet te maken.

TIP: om je leder proper te maken zonder in te vetten: de lederdoekjes van de ACTION.

Locatie

Deze is soms de moeilijkste. Ik zie als fotograaf in een nieuwe omheving echt vanalles dat interessant kan zijn.
Toch is het belangrijk om zelf ook eens rond te kijken in jouw eigen buurt. Is de stal zelf een leuke locatie? of toch niet zo? Kijk eens rond welke plekjes leuk zijn. Vele stallen hebben in de buurt een veldje of weggetje wat verder weg. Ook is een dreef of hoger grasveld altijd héél leuk.

Wat is nu geschikt?
Een pad/steegje of veld waar op het einde geen gebouwen te zien zijn.
Velden mogen hoog gras hebben met paarden, bij pony's mag dit wat langer zijn maar ze mogen niet wegvallen tussen het gras waar je een pony in moet zoeken. Dan kies je beter voor een grasveld zonder hoog gras.
Velden waar bloemen in staan of stukjes onkruid kan ik echt meestal iets mee doen, let enkel op dat er niet veel gebouwen op de achtergrond te zien zijn.
Voor blackfoto's: een donkere stal of deuropening, anders is dit echt niet mogelijk!
Een uniek, modern maar toch authentiek gebouw of kasteel kan ook heel leuk zijn.

Heb je geen leuke omheving in de buurt? Kijk dan eventueel om op verplaatsing te gaan. Je kan op verplaatsing maar weet geen leuke locatie? Deze link kan je misschien wat helpen ;)
Anders kan je ook altijd aan vrienden vragen naar leuke wandelroutes, vaak kom je wel ergens een veld of dreef tegen waar je in kan.

Training

Ja, ook wat 'training' voor een fotoshoot lijkt stom, maar kan echt nodig zijn!
Sommige paarden staan moeilijk stil of zijn op hun ongemak met iemand in de buurt of net buiten stal of huis, oefen hierop op voorhand! Dit kan heel wat tijd en frustraties besparen.
Ook kan je dit trainen met mensen in de buurt; soms lijkt je paard het zo goed te doen onder jullie 2-tjes tot er iemand anders in de buurt komt.
Veel training hoeft niet, vaak is 1 a 2x op voorhand naar de locatie voor de shoot gaan voldoende, zodat het niet helemaal nieuw is voor een snel gestrest paard.

Met 2 of meer paarden op de foto? Oefen hier op met iemand dat je paarden mooi bij elkaar staan/lopen zonder probleem. Een extra persoon en aandacht-afleiders kunnen hierbij echt een must zijn.
Ook kan het altijd handig zijn om te trainen op het niet-gras-eten-in-een-veld of het (kort) afdoen van je leidtouw of halster. Bij het afdoen van materiaal kan je best wat snoepjes bijhouden voor de aandacht van het paard.

Checklist

Wat moet er op de checklist staan alvorens de shoot begint?
Het kunnen kleine dingetjes zijn, die veel kunnen helpen:

 • Paard is netjes en klaar bij aankomst van de fotograaf
 • Locatie-check is gedaan
 • Vliegenspry in de zomer
 • Snoepjes - voor de aandacht
 • Handdoek(je) - om de mond/neus/ogen proper te houden
 • Klein handdoekje - om op te zitten na de regen
 • Gsm geluidje, sleutelbos, paraplu, balletje om te gooien, plastiek zakje, koekendoos... - waar ze op kunnen reageren
 • (Soms) een zweepje - corrigeren van houding
 • Proper materiaal (en thema items)
 • Extra persoon die kan helpen
 • Laat je stress thuis en breng je goed humeur mee!