Prijzen van de fotograaf

Een onderwerp waarbij veel fotografen zich in het haar krabben; "Wat ga ik vragen voor mijn foto's, reportages?".
Een zeer gekend onderwerp dat vaak naar boven komt bij fotografen onder elkaar.
Hier even wat mijn mening is als het over 'de prijzen van de fotograaf' gaat.

Grote verschillen

Om te beginnen, er is geen standaard richtlijn voor prijzen van een fotograaf.
Elke fotograaf mag zelf kiezen wat hij/zij vraagt voor een reportage, kiezen wat inbegrepen is en wat niet, wat je vervoerskosten bedragen,... enzovoort.
Er is geen richtlijn.... wat ga je dan doen? Vragen aan collega-fotografen, rondsurfen op het internet naar prijzen tot je iets vindt waar je blij mee bent en eventueel overnemen.
Goed bezig? Ja zeker! Maar vergeet niet dat de prijs van zoveel factoren afhangt, dat je een gezond evenwicht moet vinden.

Factoren

Welke factoren spelen er nu een rol?
Hier een kleine oplijsting van factoren die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • Jouw locatie: In Australië liggen de prijzen bv helemaal anders dan bij ons in België.
 • Jouw ervaring: Net gestart of al heel wat ervaring opgedaan?
 • Jouw materiaal: Beginnerstoestellen vs professional gear?
 • Jouw vervoer: Reis je met het openbaar vervoer of met eigen auto?
 • Jouw tijd: Neem je veel of weinig tijd tijdens een reportage?
 • Jouw bewerkingskills: Je kan 10min of wel 1u aan een foto werken?
 • Jouw specialiteit: deze is enorm belangrijk, elke tak heeft namelijk een andere waarde.
 • Jouw naam: Heb je al een groot aantal volgers? klanten? Enige bekendheid?
 • Professionaliteit: ben je hobbymatig of als professional aan de slag?
 • Vraag en aanbod in jou regio: Veel/weinig fotografen in een regio.

Dont's

Ook zijn er enkele DONt's.

 • "Die fotograaf vraagt voor 10 foto's €180, dan kan ik dat ook vragen al heb ik niet genoeg ervaring."
  • Deze fotograaf zal al enkele jaren bezig zijn met opklimmen tot waar ze nu staat.
 • "Die haar foto's zijn duidelijk minder mooi dan de mijne, ik ga mijn prijzen omhoog doen."
  • Eigen prijzen, eigen werk, eigen tevredenheid.
 • "Ik heb net een workshop gevolgd van €350 bij een fotograaf, dan kan ik dat ook geven met die prijs."
  • Deze fotograaf zal ook al even bezig zijn met workshops geven, ook dat opbouwen is niet gemakkelijk.
 • "Zolang die bepaalde fotograaf zijn prijs behoud zal ik ook niet meer vragen."
  • Hier kijk ik terug op eigen prijzen, eigen werk, eigen tevredenheid.
 • "Die vraagt €150/uur voor huwelijksfoto's's, dan kan ik dat ook vragen voor mijn dierenfotografie."
  • Elke tak van de fotografie is verschillend en bijna niet te vergelijken met elkaar.

Zie je waar ik naartoe wil? "Kijk naar die..." is echt geen reden voor jouw foto's een bepaalde prijs te geven.
Waarom? Wat een ander vraagt voor zijn/haar foto's KAN een RICHTLIJN zijn voor jou, maar kijk dan naar het gemiddelde van 10 fotografen die dezelfde kwaliteit én specialiteit hebben en niet gewoon van die éne andere fotograaf.

Zekerheid

Iets waar ik persoonlijk heel veel last mee heb gehad; zekerheid over mijn prijs. Ik vroeg echt te weinig voor de ervaring, kwaliteit, en vooral investeringen die ik gedaan had maar durfde niet mijn prijs verhogen. Ik vreesde voor een terugval, dat ik niet meer geboekt ging worden, geen werk meer had,... maar tegelijkertijd wilde ik niet meer werken voor die lage prijs die op een totaal kwam nog geen van 3€/uur. Uiteindelijk ben ik 2x heel hard op mijn plaats gezet door een overvolle agenda die elk plekje vrij nam voor een reportage, dat helemaal uit de hand is gelopen. Dat was het niet waard...
Niet enkel een overvolle agenda met een burn-out op het einde van de rit, ook andere fotografen vinden het niet leuk om te horen dat je jezelf, je eigen werk niet waardeerd. De maatschappij is niet gratis of goedkoop, waarom jij dan wel?

Bij het bepalen van je prijs moet je zeker zijn van je prijs. Als jij niet zeker bent van je prijs zullen klanten dat snel genoeg weten. Vraag daarom niet extreem veel maar ook niet te weinig! Soms ben je écht beter dan je denkt ;)
Ook kan je eens experimenteren hiermee, vraag in plaats van €30, €70-€80 (wat nog een lage prijs is!) en kijk hoeveel je geboekt zult worden zonder te zeggen dat je bent opgeslaan, gewoon doen en je krijgt een veel aangenamer cliënteel binnen! Is het experiment een flop en zie je dat je geen reportages meer binnen haalt? Er zijn dan 2 dingen die je kan doen;
1, Meer gaan portfolioshooten, toon de mensen dat je actief bent en dan komen ze gemakkelijker naar jou want er zouden mensen effectief je prijs betalen (wat niet geweten is als je profolio gaat doen en zeker afspraken maken met die persoon van de portfolio).
2, Go back... soms is een stapje achteruit doen niet zo erg, vraag je dat beetje meer ipv het grotere verschil en klim stapje per stapje op naar wat je wilt bereiken en je neemt nog een mooie portie ervaring mee!

Er is geen standaard richtlijn voor prijzen van een fotograaf.

Prijs-werk verhouding

Sommige prijzen zijn echt enorm hoog, maar ga er niet altijd in mee als je die kwaliteit niet kan leveren zoals hoger geprijsde mede-fotografen.
Ook, kijk eens naar hoeveel foto's die posten en of die portfolio kunnen zijn of effectief geboekt zijn, daar zal je dan zien of mensen echt betalen. Dat beantwoordt dan ook wat je het liefst hebt: betaald worden voor shoots aan een 'lagere' prijs of 50% gratis doen omdat je geen boekingen hebt maar als er dan iemand boekt, goed betaald worden. Dit is elk zijn eigen keuze. Sommigen worden ook echt aan hun prijs telkens geboekt maar die hebben vaak al een lange weg afgelegt om dit te bereiken.

Bij het bepalen van je prijs moet je zeker zijn van je prijs.

Beginners

Vooral beginnende fotografen zijn heel onzeker over hun prijzen. "Zijn ze wel goed genoeg?" of "Ik heb geen ervaring maar wil wel niet voor niets komen." wordt enorm vaak gezegd. Ben je net beginnend fotograaf? Vraag dan ook niet meteen de prijs van fotografen met jaren ervaring.
Wat vraag je dan wel?
Eerlijk mijn mening? Enkel de vervoerskosten, puur omdat je zelf nog heel wat te leren hebt en nog geen constante kwaliteit te bieden hebt. Dan moet je in mijn ogen dus, even financieel op de tanden bijten en leren, leren, leren en nog eens leren en wat ontdekken. Ook kan je dan zelf meer je modellen kiezen, wat véél leuker is en geen grote druk aanwezig is.
Wanneer ben je die beginnersfase voorbij? Dat is echt super afhankelijk van je kennis die je hebt opgedaan. Sommige blijven bij wijze van spreke eeuwig in de beginnerszone, anderen hebben enorm talent en hebben na enkele portfolio shoots al heel wat onder de knie.

Hobbyist of professioneel

De prijs mag best verschillen tussen een hobbyfotograaf en een professionele fotograaf, want hobbyfotografen zijn even hard nodig. Blijf enkel niet in de hobby-zone als je enorm groeiende bent, zou jammer zijn moesten er fotografen onderling in conflicten komen of je door jaloezie elkaar zwartgemaakt worden. Je hebt namelijk als hobbyfotograaf geen kosten zoals een fotograaf die zelfstandig (in bijberoep) is.

Prijsklassen op een rijtje

Even een opgestelde richtlijn voor fotografen die dierenfotografie doen die ik vanuit mijn standpunt zie.
Dit zijn GEEN specifiek te hanteren prijzen want er hangt te veel af van je werk en wat je bij een reportage geeft.

Nu gaan we er vanuit dat je bv portretfotografie van dieren/mensen doet en +-10 foto's aflevert waar je dus op locatie bent gekomen en nabewerking hebt gedaan. Prijzen exclusief vervoerskosten.

€0 - €50 Vaak beginnende fotografen die veel willen leren en als je nog geen constante kwaliteit kan afleveren. Portfolio-werk en klanten opbouwen.

€50-€100 Vaak wie nog veel oefent en nog wat aan het leren is maar zeker de basis aspecten van zijn vak begrijpt en voldoet, vaak basis materiaal heeft of lichte uitbreiding. Je leert al wat van nabewerking en begint al meer een eigen stijl te vormen. Je wilt je klanten vinden en naam proberen te maken, deze prijzen vind je ook bij de fotograaf, (beginnend) in bijberoep.

€70-€150 Veelal fotografen in bijberoep-prijs. Je bent naam aan het maken. Vaak ook de prijs als er veel fotografen in je "buurt" zijn met dezelfde kwaliteit (daarom niet stijl!). Photoshop/lightroom ken je al vlot en heb je minder en minder te kennen voor je stijl die je wilt bereiken.

€120-€300 Vaak een prijs die je tegenkomt bij de betere fotograaf in bijberoep en professionele fotograaf. Je hebt al heel wat naam gemaakt en kwaliteit kan je degelijk leveren. Photoshop/lightroom kent nog weinig/geen geheimen voor wat jij wilt bereiken met je foto's. Je wordt vaak genoemd voor je diensten en kent al wat van de fotografiewereld.

Kleine raadgeving

Iedereen start van 0! Niemand is als een pro geboren.
Je moet als fotograaf echt veel doen om te groeien, er veel voor over hebben en echt met passie van je werk houden.
Om te groeien kan je workshops volgen bij andere fotografen, online leren en zoeken hoe je iets moet doen, veel op pad gaan en unieke kansen niet missen omdat het een beetje verder is dan je gewoon bent, dit kan echt een unieke ervarig zijn!
Wordt bevriend met andere fotografen en leer van hen, beschouw ze als collega's of vrienden met dezelfde passie, niet als concurrenten.
Bouw op met je prijs, meer ervaring en hogere kwaliteit = meer in je prijs. Zorg enkel dat je niet te grote sprongen maakt, beter in 1 a 2 jaar tijd van €20 naar €100 met sprongen van €20 om de zoveel tijd dan van de ene dag op de andere opslaan met €100.
Voor elke prijsklasse is er cliënteel, als je je prijs veranderd kan je dus ook andere klanten aanspreken. Alle niveaus zijn nodig om voor iedereen een gewenste dienst te kunnen aanbieden.
Een kleine gouden tip: Doe je het voor niets, dan wil je op zijn mist een goed model, kies ze zélf en spreek vooral heel goed af.