Als fotograaf volg ik ook andere fotografen om uit te leren. Eén van mijn voornemens van 2017 was veel leren van andere fotografen en workshops volgen.
Dit is nu de 3de workshop die ik volg dit jaar en zeker niet de laatste.

Verwachtingen

Ik heb mij redelijk last minut ingeschreven voor de combi workshop hondenfotografie van Lotte Van Aalderen, foscofotografie en Eliane Van Schaik Fotografie. Waarom? Wel, ik heb sinds mijn portfolio-uitbreiding van honden toch de smaak te pakken gekregen.

Ik ben persoonlijk een kattenmens. Maar honden zie ik ook heel graag. Ik heb nooit een hond gehad, dus ken ik ook niet zo veel van honden. Met het fotograferen van honden heb ik wel een nieuwe, hele mooie kant van honden gezien. Hun ogen, snoet, oortjes,... het spreekt zo hoe die zich voelt. Paarden kunnen dat ook, maar het is helemaal op een andere manier. Ik heb dit jaar nog 2 andere supertoffe workshops gepland staan van hondenfotografie (#ikkannietwachten)!

Ik had niet echt bepaalde verwachtingen. Maar op mijn 'lijstje' stond wel het leren kennen van bepaald gedrag bij honden, bv. stress en deze in ontspanning kunnen 'omzetten'. Ook heb ik alleen nog maar de honden gefotografeerd en nog nooit echt met hun baasjes en deze band kunnen vastleggen, omdat ik echt geen idee had hoe ze aan te sturen. Deze is eigenlijk niet veel anders dan met paarden. Enkel kan je niet knuffellen met een paard zoals je met een hond kan. (anders zou dat nogal pijnlijk kunnen zijn :p )

Je kunt veel leren van andere fotografen, maar doe ze niet na, ontwikkel jezelf!

De workshop

De workshop was zeker geslaagd. Het ging door in Bunde (NL). Dit was van mij een mooie 218km rijden. Ver? ja, redelijk, maar dat was het waard! Voor een workshop dat je graag wilt doen is dit niet echt té ver. Er is altijd een mogelijkheid. Het leukste aan een workshop volgen is het in contact komen met andere fotografen, alé vind ik :) . Er waren nog 3 anderen ingeschreven voor de workshop.

Eliane en Lotte hebben beide een super mooie, dromerige stijl, maar toch elk hún stijl. Je ziet wie welke foto's genomen heeft en bewerkt heeft. In ben nu wat mijn stijl aan het vinden. Deze workshop heeft mij duidelijk gemaakt dat ik echt op de goede weg ben en ik eigenlijk al een beetje mijn stijl heb gevonden.

Theorie

Wat wel heel leuk was bij de theorie, was een soort bespreking over verschillende mogelijkheden en stijlen die er zijn. Ook waar ik nog niet zo bij stil gestaan heb, is dat je de meer 'dromerige of emotionele' fotografen hebt en anderzijds de meer 'technische' fotografen hebt. Ik wist dit wel onbewust, maar eigenlijk nog niet zo bij stil gestaan. Waar ik mijzelf zie, is meer dromerig of emotioneel dan écht technisch. Ik leg het liefst de connectie vast tussen mens en dier. Er zijn er nu ook wel meer en meer die dit graag doen. Ook technisch fotograferen kan ik zeker, deze gebruik ik dan meer bij het fotograferen van wedstrijden. Maar hierin je EIGEN stijl vinden... DAT is kunst. Je kunt veel leren van andere fotografen, maar doe ze niet na, ontwikkel jezelf!

Anderen kunnen tips geven over hoe zij het doen en eventueel wat verschillende mogelijkheden zijn. Waar jij je het best bij voelt, daar moet je mee werken. Fotografie heeft geen letterlijk geschreven handleiding, het is subjectief én dat is net het mooie eraan. De ene ziet dit liever dan dat,... daarom is dat ene niet slechter dan dat andere.

Praktijk

Na alle technische en dromerige theorie, zijn we dit uiteraard in praktijk gaan omzetten. We hebben de mooie dalmatiër, Puck en de statige zwarte labrador, Rico mogen fotograferen. Deze 2 hebben duidelijk al voor de lens gestaan! :p

Ik ben zelf helemaal fan van Puck. Hij was speels, sprong zo door de lucht maar kon als hij wou ook mooi netjes voor de lens staan poseren.
Rico was een pak rustiger, al zat hij toch niet zo graag stil op zijn plaatsje als hij alleen voor ons moest poseren. Hij werd duidelijk wat geïrriteerd door het roepen naar hem en hij wist niet meer naar waar te kijken en wat te doen. Hier hebben we ook mee leren werken.

Deze workshop heeft mij duidelijk gemaakt dat ik echt op de goede weg was en ik eigenlijk al een beetje mijn stijl heb gevonden.

In de praktijk hebben we portretten genomen van de honden apart, samen, Puck met Lotte en de honden die spelen en rondcrossen. Het was op een mooi open veldje met hoog gras en omringd met bomen. Dus aan de locatie was er zeker niets tekort. Het hoge gras is wel echt niet gemakkelijk om in te fotograferen met honden. Dit deel is nog een goede uitdaging; platlopen of uittrekken van het gras voor het model is de redding!

We hebben ons ook goed geamuseerd (zoals het moet :D ) ; Van de medefotografen vastleggen in hun -al dan niet grappige- positie tot de honden die ons omver of over ons liepen!

Photoshop

Ik ken wel al wat van photoshop. Maar er zijn wel 100 manieren om iets op dezelfde manier te bereiken! Wat ik echt wilde weten is wat zij er als bewerking insteken en tot hoever ze gaan. Tot mijn verbazing, liep dit behoorlijk hetzelfde met wat ik nu doe. Dat was wel aangenaam, want nu weet ik dat dit wel echt ook door anderen gebruikt wordt. Uniek voelde ik me er dan wel niet mee, maar ik wist toch mijn eigen draai eraan te geven! (goed zo Ellen, dat is wel weer uniek! :D )

Van de uitleg heb ik ook opgestoken. Het meeste wist ik wel, maar hier en daar toch wat nieuwe mogelijkheden te zien gekregen. Deze ga ik zeker meedragen.
Na het voorbeeld-bewerken met alle uitleg hebben we het zelf onder handen genomen op de laptop. Ik had mijn foto's bewerkt zoals ik nu anders ook thuis doe. Deze pakten ook goed uit.

Met het bekijken van alle foto's op de laptop ben ik wel héél tevreden van de foto's. Precies zoals ik ze in mijn gedachten had! Bewerken ging heel vlot en veel wegwerken moest niet, een vlekje hier of een streepje daar. Geen hekkens, storende bomen of palen op de achtergrond, dat is pas handig.

Het leukste aan een workshop volgen is het in contact komen met andere fotografen

Vragen stellen

Ik had uiteindelijk wel wat vragen voor Eliane en Lotte. Ook zoals over sommige situaties die je kan tegenkomen met klanten. Hoe reageer je daar op en wat doe je ermee enzo... Ik heb op mijn vragen echt goede antwoorden gekregen waar ik zeker iets mee kan. Ook de vragen van anderen waren interessant en er zijn dus echt dingen waar veel fotografen mee inzitten of afvragen.

Ook ben ik nu alweer wat beter voorbereid om volgende week mijn eigen eerste workshop te geven! :D
Danku Eliane en Lotte voor de zeer toffe en leerrijke dag!

Foto's van de workshop: